Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Parohia Macovişte

În anul 2002 biserica a fost restaurată, fiind şi repictată de pictorul Igor Isac. Biserica cu dimensiunile de 22,10 x 6,40 m, s-a zidit în stil baroc, din piatră și cărămidă, cu bolta semicilindrică din lemn tencuit; pardoseala e din gresie, turnul din cărămidă acoperit cu tablă galvanizată ca și biserica.

Câteva scene din altar și pronaos au fost pictate de Dimitrie Turcu(1846). În anul 1926 pictura a fost restaurată de pictorul Iosif Liuba. Din pictura veche s-au păstrat icoana de factură barocă „Maica Domnului cu Pruncul” de la tronul Maicii Domnului, iar în registrul de jos „Maria și Elisabeta”.

Parohia Macoviște, este situată în localitatea cu același nume, comuna Ciuchici. Localitatea se află situată în sud-vestul judeţului Caraş-Severin. Este delimitată la sud-vest de frontiera de stat cu Serbia, la vest de comuna Ciuchici; înspre nord este satul Potoc, la est – comuna Sasca Montană iar la sud – comuna Naidăş. Teritoriul administrativ al comunei ocupă o suprafață de circa 5.561 ha, din care intravilan 210 ha și extravilan 5.351 h.

Activitatea economică a localității Macoviște a fost mineritul, dar din cauza închiderii minei toată activitatea se restrânge acum la agricultură, susținută de cele două ramuri: cultura plantelor și creșterea animalelor; se cresc în general ovine, cabaline, porcine, păsări. Toate aceste activități agricole se desfășoară cu predilecție în gospodăriile individuale. Prelucrarea lemnului, pomicultura, comerțul și prestările de servicii sunt alte domenii în care își desfășoară activitatea o bună parte din locuitorii acestei comune.

Este atestată documentar din 1531. Din cauza mortalității ridicate și a natalități aproape zero, satul este îmbătrânit și subzistă din  întoarcerea altor persoane de vârsta a doua, ajunse la pensionare.

Deși nu sunt foarte multe de văzut în parohia Macoviște, totuși  putem avea o împlinire spirituală închinându-ne la cele câteva icoane vechi aflate în incinta bisericii parohiale reconstruită în anul 1894. În imediata apropiere regăsim Mănăstirea ,,Slatina Nera” și Parcul Național Cheile Nerei cu numeroase obiective turistice de o frumusețe inconfundabilă.

În sat a existat o biserică construită în anul 1778, din lemn, cu hramul ,,Sfinții Arhangheli”. În 1894, biserica este construită din piatră și cărămidă, acoperită cu tablă; iconostasul e din lemn, pardoseala din gresie, bolta semicilindrică din lemn tencuit; exteriorul bisericii a fost retencuit recent. De-a lungul timpului comunitatea a funcționat ca filie la parohia Petrilova, devenind în vremea din urmă  parohie, prin aprobarea PS Lucian Episcopul Caransebeșului. În momentul de față biserica parohiei Macoviște poartă hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”.

Sursa: https://www.episcopiacaransebesului.ro/22-parohia-macoviste/

 

 

 

 

Ultima actualizare: 13:09 | 26.09.2023

Sari la conținut